Od mleczka do serka i masełka

Strona główna > Oferta dla przedszkoli i szkół > Wsi spokojna > Od mleczka do serka i masełka

Angażując dzieci w zabawę pokazujemy, jakie obowiązki miały dawniej gospodynie wiejskie. Pokazujemy, jak
w ekologiczny sposób, powstają produkty dostępne w sklepach i uświadamiamy, że własnoręcznie przygotowane potrawy smakują inaczej niż te pochodzące z masowej produkcji. 

 

Pielęgnujemy tradycyjną, polską kuchnię i uczymy, jak wspaniały smak mają własnoręcznie przygotowywane produkty. Wyjeżdżając od nas dzieci bardzo dobrze wiedzą, że masełko
i serek nie muszą pochodzić ze sklepu, a warsztaty, na których zdobyły tę wiedzę długo wspominają. 

Program obejmuje:

  1. Prelekcję gospodyń wiejskich o dawnych zwyczajach w pracach domowych gospodarstwa i porównanie z dzisiejszą sytuacją w mieście.
  2. Omówienie zasad oraz procesu wyrobu śmietany, masła i sera.
  3. Pokaz wyrobu białego sera.
  4. Udział dzieci w procesie wyciskania sera.
  5. Pokaz wyrobu masła.
  6. Czynny udział dzieci w procesie ubijania masła.
  7. Poczęstunek oparty na uzyskanych produktach.

Zajęcia zachęcają do obserwacji otoczenia i poszukiwania informacji o procesie produkcji kupowanych w sklepie produktów budując od małego postawę świadomej konsumpcji.

Na wycieczkę proponujemy wybór powyższych zajęć w pakiecie z innymi warsztatami oferowanymi w naszym Siole, które opisane są TUTAJ.

Zachęcamy również do zapoznania się z Przykładowym harmonogramem oraz budżetem wycieczki.

Dla zainteresowanych szkół i przedszkoli mamy możliwość zorganizowania dojazdu autokarem.